Aan het eind van het jaar denken veel mensen na over het afgelopen jaar.   2016 ontkomt ook bij mij niet aan een evaluatie en ik merk dat ik 2016 best een heftig jaar vond.  

Evaluatie 2016

Gelukkig prijs ik mijzelf nog steeds een gelukkig mens, dus ik hoop van harte dat dit zo mag blijven in 2017. Wat minder positief aan 2016 is, is de algemene ontevredenheid die steeds meer voelbaar wordt in de samenleving. Nu kan ik dat natuurlijk met een knipoog gaan wijten aan mijn leeftijd, maar ik vermoed dat er iets groters aan de hand is. En daar speelt de sociale media helaas geen positieve rol in.

De andere kant van sociale media?

Als internet en sociale media liefhebber ben ik nog steeds positief over alles wat online je kan brengen. Als mensen elkaar écht het beste zouden gunnen, kan internet daar heel goed mee helpen.  Denk aan opleidingen die massaal en aan ieder kunnen worden gegeven, crowdfunding projecten waardoor mensen zélf hun droom waar kunnen maken, maar ook de mogelijkheid dat meer mensen van zich kunnen laten horen, onafhankelijk of je nu in een rijk of arm land woont.

Al die positieve ontwikkelingen gaan langzaam, maar gaan komen.  Helaas worden op dit moment de mogelijkheden van het internet nog vaak misbruikt om vooral ongezouten een mening te geven, zonder alle feiten te weten en vaak zonder zelf te beseffen hoe je het zelf anders zou doen in die positie.  Mensen die zo schreeuwen en wijzen op het internet lijken geen schaamte te kennen en sommige mensen creeëren er zelfs heel veel volgers mee.

Positiviteit is stiller dan negativiteit

Het is algemeen bekend dat wanneer je een compliment krijgt, je dit sneller vergeet dan wanneer iemand iets lelijks zegt. Ook zeggen mensen eerder wat je niet goed doet, dan dat ze een compliment geven. Ik geloof dat dit menselijke fenomeen doorsijpelt op sociale media in de vorm van reageren. Schreeuwers op sociale media lijken te groeien. Mensen die juist iets positiefs willen laten horen voelen zich niet geroepen om hun mening te delen op sociale media, want zij worden overschreeuwd.

Mooie initiatieven

Gelukkig zijn er ook mooie initiatieven die mogelijk worden vanwege internet.  De parade van Ieder1 is een mooi voorbeeld. Mensen die een positief geluid willen doorgeven. Mensen die in alle negativiteit gewoon eens aandacht wilden vragen voor al het moois dat we rijk zijn. Tot mijn grote verbazing werd ook op zoiets leuks wederom kritiek geuit.

Kritiek geven kan best van toegevoegde waarde zijn, maar ik verbaas me over het feit dat zoveel mensen kritiek geven, terwijl ze eigenlijk niet snappen waar het over gaat. En dat ze niet begrijpen dat ze daarmee het positieve, dat al stiller is, nog stiller maken.

Wat je aandacht geeft dat groeit

Het is interessant en beangstigend om te zien hoeveel boosheid er in Nederland is en hoe sommige mensen misbruik maken van die boosheid door deze aan te wakkeren. Wat je aandacht geeft, dat groeit. Groeiende boosheid heeft echter nog nooit tot iets positiefs geleid. Het zal wel tot verandering leiden, daar ben ik van overtuigd. Het zal echter niet tot de gewenste verandering leiden, want dat kun je uiteindelijk alleen zelf.

Een wens onder woorden brengen…

Ik was me nog aan het bedenken hoe ik mijn wens voor 2017 onder woorden zou brengen tot (ook) ik tijdens Serious Request werd geraakt door Tijn en zijn vader die voor Serious Request een actie hadden bedacht. Bekijk hieronder het fragment.

Symbool van positiviteit

Ondanks het grote verdriet voor deze vader, dit lieve jongetje en de rest van zijn familie besloten zij zich te richten op positiviteit. Zij zijn voor mij een symbool van positiviteit geworden.  Ze toonden heel Nederland dat als je zelf positief en liefdevol in het leven blijft staan, ondanks de tegenslagen die je krijgt te verwerken, dat het positieve dan groeit. In dit geval zagen we de actie van Tijn letterlijk groeien.  De teller van de actie stond op het moment dat ik meedeed op € 60.000. Ruim 6 uur later stond de teller al op ruim € 327.000 en het bedrag is daarna nog ongekend gegroeid…

Wat je aandacht geeft dat groeit

Lieve Tijn, lieve papa en mama van Tijn en wie weet broertjes en zusjes. Dank jullie wel. Jullie laten zien dat ondanks dat het donker is, je iets moois kunt betekenen voor anderen en daardoor voor jezelf. Als je iets goeds aandacht geeft dan groeit het gelukkig ook. Het zal de ziekte van Tijn helaas niet doen verdwijnen, maar het brengt teweeg dat Tijn op zijn jonge leeftijd heel veel mensen in het hart raakt en daarmee ook nog eens ontzettend veel mensen helpt.  Het allermooiste vond ik dat hun doel niet veranderde in iets voor henzelf ondanks het grote succes van hun actie.

Het internet toonde hier gelukkig weer hoe haar mogelijkheden ook mooie dingen enorm snel kan laten groeien.

Mijn wens voor 2017

Ik hoop zo dat we in 2017 positiever gaan worden op de online media. Dat mensen met positieve geluiden niet worden overschreeuwd door het negatieve. Dat het positieve meer van zich durft te laten horen.  Ik hoop van harte dat het ‘positieve’ luider gaat klinken dan het ‘negatieve’. Dat er meer mensen opstaan en van zich laten horen zoals Tijn en zijn vader dat deden tijdens Serious Request.

Alle goeds voor iedereen gewenst in 2017!

Ineke